De Vereniging van Effectenbezitters wil wil kijken of het zinvol is een procedure te starten tegen toezichthouder DNB, maar ziet de voormalige bestuurstop van SNS Reaal als hoofdverantwoordelijke voor financiële ellende bij de genationaliseerde bankverzekeraar.
Het evaluatierapport over de nationalisatie van SNS Reaal liegt er niet om. Dat zei voorzitter Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) donderdag. ,,De vraag wordt opgeroepen of De Nederlandsche Bank (DNB) niet medeaansprakelijk kan worden gesteld voor de schade die beleggers hebben geleden”, zei hij.
Het is volgens Slagter nog te vroeg om te zeggen of de VEB daadwerkelijk tot zo’n procedure overgaat. ,,Daar moeten juristen nog naar kijken”, zei hij.
Voorlopig geeft de beleggersvereniging prioriteit aan de zaken die al lopen, zoals het verzoek om schadeloosstelling waarin nu als eerste de Hoge Raad aan zet is. Ook wil de VEB nog altijd dat de Ondernemingskamer een onderzoek begint naar wanbeleid bij SNS.
‘Nationalisatie SNS was niet duurste oplossing’
De nationalisatie van SNS Reaal februari vorig jaar was voor de belastingbetaler niet de duurste variant. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën liet namelijk onder meer achtergestelde obligatiehouders meebloeden door ze te onteigenen. Bij sommige andere oplossingen was dat niet mogelijk geweest.
De evaluatiecommissie die onderzoek deed naar de nationalisatie en de periode die er aan vooraf ging, wees daar donderdag op in een toelichting op haar rapport.
Andere oplossingen voor het dreigende faillissement van SNS hadden de Staat en dus ook de belastingbetaler veel meer geld kunnen kosten. Dijsselbloem wees er bij de nationalisatie zelf op dat het omvallen van SNS de stabiliteit van de Nederlandse financiële sector in gevaar had gebracht. Hoeveel dat zou kosten, valt moeilijk te berekenen.
De commissie vindt de vraag of eerder nationaliseren beter was geweest moeilijk te beantwoorden. Nationalisatie is een 'ultimum remedium', een allerlaatste optie en dat is terecht omdat de Staat ermee vergaand ingrijpt in de eigendomsverhoudingen. Voor nationalisatie moet nooit te snel worden gekozen, het moet die laatste optie blijven, vindt de commissie, die bestaat Rein Jan Hoekstra en Jean Frijns.
Ze oordeelden streng over het optreden van het ministerie van Financiën onder de ministers Wouter Bos en Jan Kees de Jager, maar steunen de huidige minister Jeroen Dijsselbloem. Die heeft in de drie maanden tussen zijn aantreden in november 2012 en de nationalisatie begin februari 2013 ,,adequaat gehandeld'', aldus Hoekstra.
Lees ook:
Toezicht liet grote steken vallen bij SNS Reaal
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl